Navigacija

ENGLESKI

NEMAČKI

FRANCUSKI

ITALIJANSKI

RUSKI

ŠPANSKI

MEĐUNARODNI ISPITI
··· Kembridž ispiti
··· YLE
··· IELTS
··· BEC
··· GRE GMAT
··· TOEFL SAT· Test engleskog jezika ·PRIJAVA ZA FCE
Prijava za FCE

PRIJAVA ZA FCE

Kembridž ispiti

Kembridž ispiti iz engleskog jezika obuhvataju razne vrste sertifikata i diploma, i koncipirani su tako da izlaze u susret potrebama polaznika svih nivoa znanja.

Prvi Kembridž ispiti iz engleskog jezika održani su 1913. godine. Ovaj program je prvi put uveden u Srbiju i Crnu Goru 1991. godine. Od tada se više od 15.000 kandidata prijavilo za polaganje ovih ispita.

Ispite možete da polažete nekoliko puta godišnje, u junu i novembru/decembru, u nekom od British Council centara u Srbiji i Crnoj Gori (u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Somboru i Podgorici).


KETPOČETNI NIVO (KEY ENGLISH TEST)

KET je prvi nivo Kembridž ispita i njim se potvrđuje da je savladan osnovni nivo svakodnevnog pisanog i govornog jezika. Osmišljen je za polaznike s osnovnim znanjem jezika, potrebnim prilikom putovanja u zemlje engleskog govornog područja. KET se sastoji iz tri dela: čitanje i pisanje (70 min), slušanje (25 min) i govor (8-10 min). Uspešni kadidati dobijaju sertifikate s ocenama "položio/la" i "položio/la s izuzetnim uspehom".


PETNIŽI SREDNJI NIVO (PRELIMINARY ENGLISH TEST)

Položen niži srednji nivo ukazuje da je student savladao jezik do te mere da može da se snađe u situacijama koje se uglavnom mogu očekivati u društvu i na poslu u engleskom govornom okruženju. Osim glavnih jezičkih veština - čitanje, pisanje, slušanje i govor - PET proverava i poznavanje gramatike i rečnik, i procenjuje sposobnosti polaznika da se sporazumeva na engleskom jeziku u stvarnim životnim situacijama. Sastoji se iz tri dela: čitanje i pisanje (90 min), slušanje (30 min) i govor (oko 11 min). Uspešni kadidati dobijaju sertifikate s ocenama "položio/la" i "položio/la s izuzetnim uspehom".

 
FCEVIŠI SREDNJI NIVO (FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH)

Od polaznika na ovom nivou očekuje se da mogu da rade ili studiraju u engleskom govornom okruženju i da se, kao turisti, lako snalaze u zemljama engleskog govornog područja. Ovaj sertifikat je prihvaćen kao dovoljna potvrda znanja za zaposlenje i neke studije širom UK, kao i svuda u svetu. FCE se sastoji iz pet delova: čitanje (75 min), pisanje (90 min), engleski u praksi (75 min), slušanje (približno 40 min) i govor (približno 14 min). Uspešni kandidati dobijaju sertifikate s ocenama A, B i C.

CAEVIŠI 1 NIVO (CERTIFICATE IN ADVANCED ENGLISH)

Od polaznika na ovom nivou očekuje se da se samouvereno snalaze u većini situacija u društvu, na poslu i na studijama visokog obrazovanja u zemlji engleskog govornog područja. CAE je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži u Britaniji, kao i mnogi drugi u svetu, uključujući i poslodavce. Sastoji se iz pet delova: čitanje (75 min), pisanje (120 min), engleski u praksi (90 min), slušanje (približno 45 min) i govor (približno 15 min). Uspešni kandidati dobijaju sertifikate s ocenama A, B i C.


CPEVIŠI 2 NIVO (CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH)

U ovoj fazi polaznici se približavaju standardnom engleskom jeziku, koji je blizak jeziku obrazovanog izvornog govornika. CPE je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži u Britaniji, a i mnogi drugi širom sveta, kao dokaz o nivou znanja potrebnom za pohađanje kurseva visokog obrazovanja ili postdiplomskih studija. Mnogi poslodavci takođe priznaju ovaj sertifikat. CPE se sastoji iz pet delova: čitanje (60 min), pisanje (120 min), engleski u praksi (120 min), slušanje (približno 40 min) i govor (približno 15 min za svakog kandidata pojedinačno). Uspešni kandidati dobijaju sertifikate s ocenama A, B i C.

Centar za edukaciju